Πολιτιστικές Διαδρομές

Εκτός από τις παραγωγικές δραστηριότητες, της ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΥ και την αειφορική διαχείριση των υπεραιωνόβιων ελαιοδέντρων της Κρήτης, σχεδιάσαμε έξι πολιτιστικές διαδρομές σε τοπικά διαμερίσματα της Ιεράπετρας, που αποτελούν όλα μαζί ένα ενιαίο δίκτυο, μέσω των οποίων ο επισκέπτης, γνωρίζει τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά των οικισμών, έρχεται σε επαφή με τους κατοίκους, ανακαλύπτει το φυσικό περιβάλλον και τις ομορφιές του επισκεπτόμενος αρχαίες ελιές. Έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα πάνω από 300 υπεραιωνόβιες ελιές με μέσω όρο ηλικίας τα 1800 έτη.

Οι Πολιτιστικές διαδρομές, είναι μεταξύ 3 και 10 χιλιομέτρων και περιλαμβάνουν τέσσερεις  στάσεις, όπου πραγματοποιούνται θεματικά εργαστήρια. 

 

1η στάση: Συναντιόμαστε πάντα σε μια όμορφη περιοχή και στο σημείο της συνάντησης, με παιχνίδια γνωριμίας και προβληματισμού γνωρίζονται οι συμμετέχοντες. Με φύλλα εργασίας όπως το φύλλο προσδοκιών για το πρόγραμμα και το εργαστήριο προβληματισμού, αναπτύσσεται εποικοδομητική συζήτηση για την σημερινή ζωή των ανθρώπων, σε σχέση με αυτή της παλαιότερης εποχής.


2η στάση: Επίσκεψη σε αρχαίο ελαιώνα. Περπατάμε σε οριοθετημένο μονοπάτι με υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα. Δίδονται πληροφορίες με παιχνίδι με κάρτες για την ελιά, τις ιδιότητές της, τα προϊόντα που παράγονται από αυτήν, την Ιστορία, τον Πολιτισμό, την Λογοτεχνία. Στο τέλος ακούμε σχετικές μουσικές δημιουργίες και αν υπάρχει όρεξη η ομάδα χορεύει.


3η στάση: Μαθαίνουμε την τεχνική της καταγραφής της ηλικίας μιας αρχαίας ελιάς, ενώ στη συνέχεια, με σκηνική αναπαράσταση η ομάδα παρουσιάζει ένα γεγονότος που μπορεί να συνέβη την εποχή που φυτεύτηκαν οι συγκεκριμένες ελιές. Ακολουθεί, ενεργειακή άσκηση για την ψυχική μας ανάταση και επαφή με τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα.


4η στάση: Ανάλογα με την διαδρομή, πραγματοποιούμε επίσκεψη σε εργαστήριο οικοτεχνίας, αναπτύσσεται συζήτηση με τον παραγωγό και ενημέρωση για τα πως ιδρύεται και λειτουργεί ένα τέτοιο εργαστήριο. Συζητείται η διαδικασία διασύνδεσης παραγωγού – καταναλωτή χωρίς μεσάζοντες και προχωράμε σε γευσιγνωσία τοπικών προϊόντων, προϊόντων οικοτεχνίας και ελαιολάδου από ντόπιους παραγωγούς.

 

Στο τέλος, σε όλες τις πολιτιστικές διαδρομές, γίνεται αξιολόγηση του προγράμματος και συζήτηση ώστε να αναδειχθούν τα συμπεράσματα της συνάντησης.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις και τα προϊόντα μας; Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας συμπληρώνοντας τη φόρμα επικοινωνίας.

Κάτω Χωριό Ιεράπετρας, 72200 Κρήτη

Τομαδάκης Γιώργος: +30 6981916832

Δασκαλάκης Παύλος: +30 6932403188

7stiktos@gmail.com

https://www.facebook.com/7stiktos

https://www.instagram.com/eptastiktos/