Κάποιες από αυτές στον ίσκιο τους, φιλοξένησαν και Μινωίτες. Έχουν νιώσει στον κορμό τους πολλούς κατακτητές, οι ρίζες τους είναι ποτισμένες, με ιδρώτα, δάκρυα και αίμα, έχουν θρέψει τους προγόνους μας, έχουν ζήσει και συντροφέψει γενιές και γενιές, ακόμη και πολλούς από εμάς.
Μέχρι σήμερα στέκουν αδιάψευστοι και ζωντανοί μάρτυρες της ιστορίας μας. Έχουν πολλά να μας διηγηθούν. Περνάμε συχνά από δίπλα τους.
Ας τις ακούσουμε που μας μιλούν... Ας τις κάνουμε δώρο στα παιδιά και τα εγγόνια μας, ας τους δώσουμε την ευκαιρία να τις αγαπήσουν και να αγαπηθούν. Είναι η κληρονομιά και ο πολιτισμός μας.
Σε όλη την Κρήτη διασώζονται μέχρι σήμερα πολλά αρχαία ελαιόδεντρα μερικά δε από αυτά διατηρούνται από τους μινωικούς χρόνους.
Αρχαιότερη όλων, εκτιμάται ότι είναι η ελιά του Καβουσίου στον νομό Λασιθίου, όπου και δραστηριοποιείται ο συνεταιρισμός μας. Χρονολογείται από τον 15ο αιώνα π.Χ., έχει περίμετρο βάσης 22,10μ., διάμετρο βάσης 7,10μ. συντεταγμένες 35.11521, 25.86077 ή 35°06'54.8"N 25°51'38.8"E και υψόμετρο 252μ. Στον νομό Λασιθίου υπάρχουν διάσπαρτα εκατοντάδες υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα τα οποία πολλές φορές δημιουργούν συστάδες ξεχωριστών ελαιώνων. Πολλά ανάγονται στους μινωικούς χρόνους, άλλα φυτεύτηκαν (ή μπολιάστηκαν σε κορμό αγριελιάς) την εποχή των Ρωμαίων και άλλα με την έλευση των Ενετών τον 13ο αιώνα μ. Χ. Πολλά επίσης φυτεύτηκαν τέλος του 16ου αι. με προτροπή των Τούρκων για να προμηθεύουν με πρώτες ύλες τις σαπωνοποιιες ή να εξαγονται στην Μασσαλία.
Στα πλαίσια της προσπάθειας μας για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ξεκινήσαμε πρόγραμμα καταγραφής των υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων με σκοπό την προστασία και την επισκεψιμότητα τους με κατάλληλη σήμανση και σχεδιασμό διαδρομών. Συγχρόνως πραγματοποιούμε δράσεις (ημερίδες, μουσικές εκδηλώσεις) με σκοπό την ευαισθητοποίηση των κατοίκων. Επιλεγμένα ελαιόδεντρα σημαίνονται με ειδική πινακίδα που πληροφορεί τους επισκέπτες.
Με αφιλοκερδή προσφορά των μελών του συνεταιρισμού και σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 300 υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα, μέσης ηλικίας 1800 ετών. Η καταγραφή περιλαμβάνει επικοινωνία και γνωριμία με τον παραγωγό, φωτογραφηση του δέντρου και λήψη συντεταγμένων, μέτρηση διαστασεων (περίμετρος βάσης και περίμετρος σε ύψος 0,90 εκ) ώστε να εκτιμηθεί η ηλικία καθώς και συλλογή άλλων πληροφοριών που αφορούν την τοπική ιστορία την διαχείριση και τις καλλιεργητικές πρακτικές που εφαρμόζονται.
Συμβάλλουμε στην προστασία υπεραιωνόβιων ελαιοδέντρων. Γινόμαστε ανάδοχοι ενός από αυτά, του δίνουμε όνομα, ενημερωνόμαστε για τις φροντίδες και συναντάμε και μοιραζόμαστε ιστορίες με τον ιδιοκτήτη - ντόπιο παραγωγό. Γνωρίζουμε την πραγματική Κρήτη και ενώνουμε την πορεία μας. Δεσμός μας: η αρχαία ελιά.
Μπορούμε να την επισκεφθούμε, να γευτούμε το λάδι της, να διανυκτερεύσουμε στην περιοχή. Καταβάλλεται ορισμένο ποσό ετησίως ανάλογα με τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
ΕΠΙΠΕΔΑ ΑΝΑΔΟΧΗΣ – ΥΙΟΘΕΣΙΑΣ
ΒΑΣΙΚΗ: Αναδοχή υπεραιωνόβιου ελαιόδεντρου. Περιλαμβάνει χορήγηση σχετικής βεβαίωσης, τοποθέτησης πινακίδας με τα στοιχεία που επιθυμεί ο ανάδοχος, γνωριμία με τον ιδιοκτήτη – παραγωγό, ενημέρωσή του σχετική με την καλλιεργητική φροντίδα του δέντρου και τέλος επίσκεψη στο ελαιόδεντρο αν ο ανάδοχος θελήσει να επισκεφτεί την περιοχή.
Αναβαθμισμένα επίπεδα όπου επιπλέον από την βασική μπορείτε να έχετε παραπάνω υπηρεσίες.
Για όλα τα ΕΠΙΠΕΔΑ, υπάρχει δικαίωμα συμμετοχής στην ελαιοσυλλογή από τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα, κάθε χρόνο στην Παγκόσμια Ημέρα Ελαιολάδου στα τέλη Νοεμβρίου σε συνεργασία με τους παραγωγούς. Με την αναδοχή ενισχύουμε οικονομικά τους παραγωγούς και τις τοπικές κοινωνίες, προστατεύουμε τα ελαιόδεντρα.
Σημείωση: Στην προσφορά ελαιολάδου περιλαμβάνονται τα έξοδα αποστολής εντός Ελλάδος και αναλόγως την περιοχή. Για την έκδοση τιμολογίου υπάρχει επιβάρυνση ΦΠΑ (για το ελαιόλαδο 13% και για τις υπηρεσίας 24%).
Συλλέγουμε τον καρπό από τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα, κάθε χρόνο στην Παγκόσμια Ημέρα Ελαιολάδου στα τέλη Νοεμβρίου σε συνεργασία με τους μεμονωμένους παραγωγούς,. Το γεγονός αποτελεί πόλο έλξης για επισκέπτες, αλλά και αιτία για αρκετές εκδηλώσεις προς τιμήν της ημέρας αυτής. Ο καρπός ελαιοποιείται με ψυχρή έκθλιψη και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο τυποποιείται σε ειδικές συλλεκτικές συσκευασίες. Τα έσοδα προορίζονται για την ενίσχυση των παραγωγών και την χρηματοδότηση του σχετικού σχεδιασμού. Επίσης μέρος των κερδών αυτών πάει για ενίσχυση του Νοσοκομείου Ιεράπετρας. Μια παγκοσμίως μοναδική κληρονομιά, ένα τεράστιο και άγνωστο πολιτιστικό κεφάλαιο: Εργαζόμαστε για την προστασία και ανάδειξης τους, πρός όφελος της τοπικής
Θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις και τα προϊόντα μας; Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας συμπληρώνοντας τη φόρμα επικοινωνίας.